Rimat / Rimau

diumenge, de febrer 12, 2006

Pujaré a Montllobar (canzone in morte)

A dalt, la Conca de Tremp i la Conca Dellà (Pallars, Catalunya); al mig, Viacamp (Ribagorça, Aragó); a baix, Montllobar (entre dos aigües)
A dalt, la Conca de Tremp i la Conca Dellà (Pallars, Catalunya); al mig, Viacamp (Ribagorça, Aragó); a baix, Montllobar (entre dos aigües)

Un maití de febrer,
quan encara no s'haiga feit ben clar
–sol d'hivern tardaner–
i cruixa sota els peus la maitinada
coberta de gel prim i de rosada,
pujaré a Montllobar.

Quan la llum vulga ser
–a l'est Pallars, amb boira de fossar;
a l'oest l'espiller
fitó de Viacamp, claror de fada–
guia de les Nogueres renovada,
pujaré a Montllobar.

I, pensant que al rader
de la boira ningú no fa enterrar
el meu català fer
–i la mateixa llengua està enrunada
on s'emmiralla cínica l'albada–,
ploraré a Montllobar.

Nota: Encara amb problemes tècnics; no puc posar els "versets recitats"

2 Comentaris / Comentarios:

  • Farà uns 20 dies que vaig fer la carretera entre Pont de Montonyana i Tremp, però era de nit (i feia un fred!). He de tornar-hi, perquè si les vistes del pallars són ben maques des de comiols, des de montllobar (amb el boumort al fons) han de valdre més d'una foto.
    Aquest cap de setmana, i com gairabé sempre, fins un cop passat collegats la boira no s'escampà.

    Escrit per / Escribiu per Anonymous Anònim; dia i hora / diya y ora dilluns, de febrer 13, 2006 3:35:00 p. m.  

  • Una foto des de la mateixa torre de Montllobar (la de la foto del post està presa des del nord de la Conca dellà, llàstima!) sobre la Conca de Tremp, un maití anticiclònic d'hivern (entre les vuit i quarts de nou), és impressionant: un mar de boira amb illots per ací i per allà (Talarn, l'antic Puigcercós...). De feit, la boira a l'hivern funciona guiarebé a toc de rellotge per a les dos valls:

    8 del maití: Boira apreta a les fondalades de la Noguera Ribagorçana i la Noguera Pallaresa; Lliterà-Vallfuró (Ribagorça, punt intermig) i Fígols (Pallars, punt intermig) sense boira; Viacamp (Ribagorça, cim) i Montllobar (Pallars, cim) sense boira.

    11-12 del maití: Boira esfilagarsada a les fondalades; Lliterà-Vallfuró (Ribagorça, punt intermig) i Fígols (Pallars, punt intermig) sense boira; Viacamp (Ribagorça, cim) i Montllobar (Pallars, cim) sense boira.

    Tardi: Sense boira enlloc.

    Mitjanit: Sense boira a les fondalades; Lliterà-Vallfuró (Ribagorça, punt intermig) i Fígols (Pallars, punt intermig) sense boira; boira a Viacamp (Ribagorça, cim) i a Montllobar (Pallars, cim).

    Maitinada: Sense boira a les fondalades; boira a Lliterà-Vallfuró (Ribagorça, punt intermig) i a Fígols (Pallars, punt intermig); Viacamp (Ribagorça, cim) i Montllobar (Pallars, cim) sense boira.

    I torna a començar.

    Escrit per / Escribiu per Blogger Guineu; dia i hora / diya y ora dimarts, de febrer 14, 2006 4:50:00 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home